dilluns, 13 d’octubre del 2014

Característiques i evolució del temple grec



L’edifici més important  de l’arquitectura grega és el temple, edificat per tal d’allotjar-hi la imatge d’una divinitat i no com a lloc de fidels, ja que les cerimònies es feien a l’exterior.

El temple és de planta rectangular, amb una sala central anomenada cel·la o naos on es troba la imatge del déu; davant la cel·la hi ha un pòrtic (pronaos) i darrera una sala tancada (opistòdom).

Segons el nombre de columnes que tinguin a la façana, els temples poden ser tetràstils (quatre), hexàstils (sis), octàstils (vuit) o decàstils(deu). Si té pòrtic al davant i al darrera s’anomena anfipròstil, i si tot el perímetre està envoltat de columnes es diu perípter (pseudoperípter si les columnes són adossades al mur) i dípter si és envoltat per una doble fila de columnes. Quan els murs de la cel·la s’avancen fins a tancar les parts laterals del pòrtic, el temple rep el nom de in antis. A partir del segle IV aC apareixen temples de planta circular anomenats tholos.


Els temples grecs del període geomètric eren molt senzills o no existien perquè les cerimònies es feien  a l’aire lliure. El tipus de temple clàssic pren la seva configuració entre els segles VIII i VI aC (període arcaic) i arriba a la seva perfecció el segle V aC. A l’època arcaica només s’utilitza l’ordre dòric i la planta tendeix a ser molt allargada, sense l’harmonia de proporcions que presentaran els temples de l’època clàssica. El Temple d’Hera a Olímpia (segle VIII aC) és el primer que presenta el pòrtic posterior o opistòdom i, possiblement, era encara una construcció amb columnes de fusta, segons el testimoni de Pausànies. Al llarg del segle VI aC es fan habituals les construccions en pedra, de les quals es conserven nombrosos exemples a totes les zones de la Hèl·lade: la Basílica de Paestum, el Temple d’Artemisa a Èfes (un dels primers d’ordre jònic), etc.

L’ordre dòric continua essent el més utilitzat el segle V aC, però el sistema de proporcions a partir de la columna es perfecciona; el temple d’Afaia a Egina (510-480 aC) és un dels primers exemples del dòric clàssic, que arribarà a la perfecció en el Partenó, l’obra magna de l’arquitectura clàssica grega que domina la ciutat d’Atenes des del seu lloc central al cim del turó de l’Acròpoli.

Partenó

A l’Acròpoli atenenca hi ha també els millors exemples del jònic clàssic, ordre que permet una major llibertat de composició, com queda palès a l’Erecteon, de planta més complexa perquè aprofita els desnivells del terreny amb una estructura en terrasses, a més de substituir les columnes per figures femenines (cariàtides) en una de les seves tribunes. El petit temple d’Atenea Niké, també a l’Acròpoli, és un altre magnífic exemple de l’ordre jònic.

Erecteon
Atenea Niké

A partir del segle IV aC comença a utilitzar-se l’ordre corinti. El primer edifici conegut en el qual apareix aquest nou ordre en una columnata visible des de l’exterior és la Llanterna de Lisícrates, un monument commemoratiu bastit l’any 334 aC que es composa d’un pedestal cúbic damunt del qual s’aixeca un templet circular. L’entaulament és sostingut per sis columnes corínties i la coberta està constituïda per un bloc de marbre. Posteriorment, l’ordre corinti s’utilitza en les columnates exteriors dels temples, com ara el Temple de Zeus Olímpic a Atenes.

A l’època hel·lenística, es tendeix a la recerca de noves solucions arquitectòniques per als edificis de culte que tendeixen a fer-se de proporcions més grans. Al mateix temps, es tendeix a dotar de major monumentalitat algunes construccions que fins aleshores eren senzills complements dels temples i santuaris. El cas més significatiu és el de l’Altar de Zeus a Pèrgam(segle II aC), situat al punt més alt d’aquesta ciutat de l’Àsia Menor, que reprodueix el tipus d’altar d’ofrenes dels santuaris però amb mides monumentals i amb un espectacular fris esculpit, que és una de les obres cimeres de l’escultura hel·lenística.

Altar de Zeus a Pèrgam


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Post nuevo Post antiguo Home