dilluns, 27 d’octubre del 2014

Altar de Zeus a Pèrgam











Dades generals de l´obra
Nom: Altar de Zeus a Pèrgam
Tipus d´edifici: Religiós
Autor: Desconegut, les escultures del fris van ser realitzades per l´escola de Pèrgam on van col.laborar més de 40 escultors.
Dates de construcció: Época helenística princípis regnat Eumenes II exactament l´any 188 a.C. Construit per ordre del rei Eumenes II per conmemorar les seves victories bél.liques a Bitinia. Rei de Pèrgam conmemora Zeus pare de tots els Déus.
Estat actual: Només es conserva la part del davant la façana on esta l´escalinata. Ha passat per diferents prócesos de restauració com recomposició del fris. Restaurat l´any 2011 per técnics de Bizkaia.
Planta de 36,44 d´alçat x 34,29 m d´ample. * Basamento, element arquitectonic que consisteix en una plataforma que sosté l´edifici. 

Materials: Marbre
Sistema constructiu: Arquitravat, utilitza cobertes rectes sobre qualsevol tipus de suport vertical.
Espai exterior: Façana principal, escalinata, columnes jóniques, sistema arquitravat construit sobre un podi d´uns 7 metres. Els murs sostenen una plataforma sobre la qual está la columna jónica que sosté un entaulament coronat amb dos figures una a cada costat que representen animals mitológics. Hi ha un fris exterior amb 100 metres de longitud.
Espai interior: No es conserva l´interior del temple, peró era un edifici de planta quadrada. A l´interior del pati hi havia altar per sacrificis.

 Gigantomàquia: Zéus pare de els deus i els homes, gobernaba als deus de l´Olimp. Zéus havia empresonat als Titans al Tartar. Gea es va enfadar i engendra els Gegants per lluitar contra els déus de l´Olimp. Hi ha aproximadament 24 gegants.

Fris oriental
         
Hécate titan de tres cosos porta antorcha i lluita contra Clythios que llença roca. Hécate va amb el seu gos. Soldat Otis.


                                                                                                  
Atenea filla de Zéus separa Alcinoo de la seva mare Gaia. A dalt Niké deesa de la victoria.

Fris Nord

Déu del mar Tritón.

Fris Surd

Déus Olimp.

Elements definitoris de l´estil: barreja estil hel.lenístic clásic, en el fris la roba dona expresivitat, sembla que surtin del fris i les expressións fàcials són molt importants.

Funció: Era utilitzat com a lloc de culte i servía de recordatori i agraiment a Zéus. Establia paral.lelisme entre poder del rei i poder dels Déus.

Influències
Influències d´altres obres, Partenó semblançes amb fronto.

Repercussións, influencia en l´obra de la columna de Trajano a Roma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Post nuevo Post antiguo Home